Think You Know Animals? Take This Fun Quiz

There are thousands of creatures in our world and thousands of facts about each and every one of them. But though some of us can easily spout off detailed information about little-known whale behavior, others don’t know much more than what a baby dog is called. (It is a puppy, right?) See where you fall on the spectrum of animal knowledge by answering these fun questions.

How Well Do You Know Animals?

What's a group of crows called?

iStockphoto

1. What is a group of crows called?

A) A bike accident
B) A hangnail
C) A killing
D) A murder

Murder of Crows

Thinkstock

(Answer: D)

Relax. The term “murder of crows” comes from a time when many groups of animals had interesting names and does not at all mean that crows fly around looking for trouble and carrying little weapons in their beaks. At least, we don’t think so.

Source: PBS

How big is a baby koala?

iStockphoto

2. A newborn koala is the size of a ____ and is called a ____.

A) pea, peashooter
B) kitten, pup
C) egg, cub
D) jellybean, joey
E) cough drop, ricola

A baby koala with his mother

Thinkstock

(Answer: D) 

newborn koala is only the size of a jellybean. How cute is that? And, like its country-mate the kangaroo and the cutest guy on Friends, the baby is called a “joey.” It lives in its marsupial mommy’s pouch for around six months.

Source: National Geographic Kids

What's the neck flap of skin called on moose?

iStockphoto

3. The flap of skin hanging off a moose’s throat is called a ____.

A) wattle
B) turkey neck
C) bell
D) super-embarrassing skin condition

Moose Bell

Thinkstock

(Answer: C)

Scientists aren’t sure why this skin, which is larger on males than on females, is there, but they suspect the bell may help attract mates. And you know what they say, ladies: The bigger the bell, the louder the ring. Oh, yeah.

Source: National Wildlife Federation

What do you call a baby jackrabbit?

Thinkstock

4. Baby jackrabbits are called ____.

A) freakin' adorable
B) wittle wabbits
C) leverets
D) bunnies

Baby Jackrabbits

Thinkstock

(Answer: C and D)

Jackrabbits are known to produce lots and lots of babies, which are called leverets or bunnies. “Leveret” is from the French for “hare.” “Bunny” is also sometimes used as a term for girls and women — and Looney Tunes characters.

Source: National Geographic Kids

Nice backyard

iStockphoto

5. If someone tells you there’s a business in your yard, what should you do?

A) Notify the Better Business Bureau
B) Ask for rent
C) Demand to see the boss
D) Call animal control ASAP

Two cute ferrets

Thinkstock

(Answer: D)

This is because a “business” is what a group of ferrets is called. It’s derived from the original “besynes” from Middle English. And, nothing against ferrets, but if you’ve ever been around one, you know that the name is somewhat ironic, because they never actually mind their own business.

Source: The American Ferret Association

What did people hide up their sleeves in ancient China?

Thinkstock

6. In ancient China, people used to put ____ up their sleeves.

A) egg rolls
B) dogs
C) kittens
D) tricks    

Two Pekingese Dogs

Sally Anne Thompson, Animal Photography

(Answer: B)

Specifically, Chinese royalty would carry their small, beloved pet Pekingese in their big bell sleeves. (Rumor has it they tried it with Great Danes, but it didn’t work out.)

Source: Encyclopedia Britannica

What do you call a female woodchuck?

iStockphoto

7. What are female woodchucks called?

A) She chucks
B) Two buck chucks
C) Chuckettes
D) Lady chucks

Female Woodchucks

Thinkstock

(Answer: A)

Also, woodchucks that are male are called “he chucks.” Woodchucks that jump on things are called “up chucks”* and woodchucks that play basketball are called “Chuck Taylors.”*

*Not true

Source: National Geographic Kids Weird but True, Volume 3

How many years of their lives do cats spend sleeping?

iStockphoto

8. A 15-year-old cat has probably spent ____ years of her life sleeping.

A) 2
B) 5
C) 10
D) 14.5

Cat Sleeping

Thinkstock

(Answer: C) 

The other five years were spent waking her owners up at 4 a.m. for food and then licking herself.

Source: National Geographic Kids Weird but True, Volume 3

Which animal is the fastest?

Thinkstock

9. Clocking in at a top speed of 70 mph, the fastest land mammal is ____.

A) a pronghorn antelope
B) a cheetah
C) a puma
D) a bargain-hunting woman at the mall on Black Friday

Cheetah running

iStockphoto

(Answer: B)

The cheetah is the clear winner, with the pronghorn antelope not far behind at 61 mph. And with speed like that, thank goodness they’re never found competing for the $10 TVs. 

Source: Scholastic 2013 Almanac for Kids

Roadrunner

Thinkstock

10. A roadrunner is a member of which family?

A) Cuckoo
B) ACME
C) Ding-a-ling
D) Time Warner    

Roadrunner

Thinkstock

(Answer: A)

Roadrunners are considered “ground cuckoos,” and you will probably find them in the deserts of the Southwest eating rattlesnakes. No boring clock jobs for these speedy guys.

Source: DesertUSA

Join the Conversation

Like this article? Have a point of view to share? Let us know!